Nog beter een uitvaart faciliteren
(door een dragercentrale)

Wij faciliteren uitvaartorganisaties op de dag van de uitvaart. We leveren dragers, gastdames, catering, maar ook de loopkoets. Wij komen altijd met een loopkoets met bloemenbaar aan bij de plechtigheid. We zetten de loopkoets klaar, zodat de overledene direct uit de rouwauto op de loopkoets gezet wordt. De dragers of de familie kan dan zelf de overledene vooraan in de dienst zetten. Wij assisteren waar nodig. Aan het einde van de dienst. gaan dragers of de familie met de loopkoets en overledene naar de laatste rustplaats. De bloemen worden dan gedragen op de bloemenbaar of de bloemen worden met de aanhanger alvast naar de rustplaats gebracht.

Dat heeft een groot voordeel, want als de loopkoets dan aankomt, liggen de bloemstukken al klaar en als de dienst voorbij is, kan de loopkoets direct in de aanhanger. De bloemenbaar wordt daarnaast ook als opbaarplateau gebruikt en onze aanhanger is geheel neutraal en zonder reclame.

 

Een rustige en georganiseerde uitvaart met de loopkoets
(door een uitvaartverzorger)

Ik ben uitvaartverzorger bij een grote organisatie. Vanuit de afscheidsdienst wordt de overledene meestal met een rouwauto naar de begraafplaats gebracht. Tegenwoordig doen we dat met de loopkoets. Dat heeft organisatorische en  logistiek veel voordelen. Aan het einde van de dienst, zet de familie de overledene zelf op de loopkoets. De aanwezigen sluiten bij het vertrek aan. De stoet hoeft niet te stoppen omdat de overledene in de rouwauto gezet wordt. Met de loopkoets gaat alles in een vloeiende beweging door. Meer rust, beter te organiseren en de familie hoeft niet onnodig te wachten.

Bij de begraafplaats loopt de stoet gelijk door tot naast het graf. Met een rouwauto moet eerst de stoet stoppen, kist er uit, rouwauto uitparkeren en dan pas kan de stoet weer op gang komen. Met de loopkoets blijft de gang er in. Vooral op regenachtige dagen is dit een uitkomst omdat niemand meer onnodig hoeft te wachten. Voor ons is de loopkoets geweldig en de loopkoets krijgt alle lof van nabestaanden.

 

Orde…
(door nabestaanden)

Het waren wat neefjes van elkaar.
Van twee van hen was de vader overleden.
Samen met hun opa en een oom brachten ze hun vader naar de kerk.
De weg liep een beetje rond, dus ze moesten er wel hard voor werken.
Ze liepen een beetje te duwen en te trekken,
totdat opa het ineens zat was.
Deze oud-militair keek venijnig om naar zijn kleinkinderen.
Hij zei alleen: en nou ophouden en doorlopen.
Ze deden op slag wat hij zei, en de rust keerde weer.
Reden we toch heel waardig de kerk in.

 

Opa
(door een uitvaartverzorger)

We liepen met de Loopkoets door een dorp.
Er was een oude vader overleden.
Zijn kinderen begeleidden hun vader naar de begraafplaats.
Het was een aardig stukje lopen.
De zon scheen. Je hoorde vogels fluiten,
ze praatten wat met elkaar.
Opeens een kinderstemmetje: papa, ik ben moe-oe.
Ach, kom maar, zei die vader, pakte het kindje op
en zette het op een bloemenrek van de loopkoets,
naast de kist van opa, tussen de bloemen.
Ik zal nooit dat kleine kinderhandje op opa’s kist vergeten.

 

Kijken…
(door nabestaanden)

Het was een schok dat zij kwam te overlijden en het was waarschijnlijk voor velen moeilijk om haar zo te zien. Ze was nog zo mooi.

Voorafgaand aan de condoleance was de kist alvast op de Loopkoets gezet vooraan in de aula. Met kamerschermen was een mooi intiem hoekje gecreëerd. Op dat moment is besloten om de kist toch open te laten. Omdat de kist op de Loopkoets op harthoogte staat, dit is net wat hoger dan op een reguliere rijdende baar, kijken mensen er niet direct in.

Iedereen kon nu tot op het laatste moment zelf beslissen of ze langs wilden lopen of nog persoonlijk afscheid van de vrouw wilden nemen. Zelfs als je dicht langs de Loopkoets liep en een hand op de Loopkoets legde, kon je kiezen of je haar wel of niet wilde zien.

Heel dichtbij zijn, dat was nu voor iedereen mogelijk.

Zelfs voor de mensen die het moeilijk vonden om naar haar te kijken.